2012. október 2., kedd

Hamisítványok és hamisítók a REÖK palotában

Világszerte hírhedt képzőművészeti hamisítási ügyek is terítékre kerülnek a szegedi REÖK legújabb, 2012. október 4-én induló művészettörténeti sorozatának első előadásain. Az ingyenes programon eredeti hamisítványokat is „boncolgathatnak” az érdeklődők.





Festményrablások, időnként a semmiből felbukkanó, kétséges eredetű állítólagos műremekek hosszú évtizedek óta tartják izgalomban még azokat is, akik kevéssé érdeklődnek a képzőművészetek iránt. Műkincsek és bűnesetek címmel október 4-én, 16 órától indul az az izgalmasnak ígérkező művészettörténeti sorozat a szegedi REÖK-ben, melynek legfőbb célja, hogy új, a laikusok számára is érdekfeszítő perspektívából közelítse meg a képzőművészetet és annak jelenségeit. A Szépművészeti Múzeum most futó, lopott és megkerült műkincseket bemutató kiállítására reflektál először a program.

Híres, hírhedt, megmosolyogtató hamisítványok

Az ingyenes sorozat házigazdája Nátyi Róbert művészettörténész. A REÖK művészeti vezetője azt ígéri: ezen a héten hírhedt és kevésbé ismert, hol agyafúrt, hol inkább csak megmosolyogtató hamisítványokról beszél az érdeklődőknek. Kiderül majd, milyen nehéz dolga van egy hamisítónak, micsoda apróságokra kell figyelnie, hogy csökkentse a lebukás veszélyét. A jövő héten pedig eredeti másolatokkal illusztrálja majd mondanivalóját. Aprólékos boncolgatásokba is belemerülhetnek a résztvevők, sőt akár maguk is nyomozásba kezdhetnek az előadáson.