2012. december 14., péntek

Könyvtár a Szent-Györgyi Albert Agórában

Szent-Györgyi Albert Agórával egy időben 2012. december 14-én a nagyközönség számára is megnyílt az Agóra Gyermekkuckó a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár új fiókkönyvtára, amely a tudományos és kulturális központ földszintjén közel 30 négyzetméteren, több mint 3000 kötettel, jelentős részben gyermek és ifjúsági irodalommal áll az érdeklődők rendelkezésére.




Az Agóra Gyermekkuckóban hétköznapokon 13 órától 18 óráig, szombaton pedig 9-től 13 óráig tart nyitva. Két könyvtáros várja olvasni valóval, könyvtári programokkal és mosollyal a látogatókat. Januártól tizenegy fajta újságot, folyóiratot is lapozgathatnak majd a kis családi
könyvtárba betérők. 

Kis könyvtárak a nagyvilágban

A könyvtári szakemberek számára szánt információs hírlevél, a Könyvtár Információ Társadalom (KIT) az elmúlt tíz évben folyamatosan számolt be a világ számos pontján kis könyvtárak létesítéséről olyan stratégiai helyeken, mint például a bevásárlóközpontok és tömegközlekedési csomópontok. New Yorkban, Pittsburgben, Madridban és Hamburgban is sikertörténetnek számítottak ezek a speciális kis könyvtárak. Némelyik közülük nem rendelkezik fizikai gyűjteménnyel, inkább elektronikus szolgáltatásokat nyújtanak. 
Más esetben a könyvhöz való hozzáférést nem is könyvtári szolgáltatásként szervezik meg, hanem olyan nyitott könyves szekrényeket helyeznek el, ahol az őrök nélküli könyvespolchoz bárki odaléphet, belelapozhat az ott lévő könyvekbe, és tetszés szerint bármelyiket hazaviheti, otthonában pedig, kényelmesen elolvashatja. Olvasás után természetesen illik visszavinni, vagy ha úgy adódik, másikat tenni helyette a polcra. Nem kell személyes adatokat megadni, és nem kell késedelmi díjtól tartani, szabad az olvasás. Az első ilyen nyitott könyves szekrényeket 1990-ben a németországi Darmstadtban és Hannoverben állították fel, később lett Bonnban, Grazban, Bécsben majd Magyarországon is követték a példát.
Alig néhány hete szenzációs újdonságként adta hírül a világhálón a Pénzcentrum.hu internetes oldal, hogy Eger új bevásárlóközpontjában megnyílt az ország első plázakönyvtára a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár fiókkönyvtáraként.

Tudás- és kultúracentrum

Szegeden a város legfontosabb értékét, a tudást jelképező Szent-Györgyi Albert Agórában naponta több száz látogatóra számítanak.  A 6750 négyzetméteres hasznos alapterületű épület földszintje és első emelete közművelődési funkciókat tölt be és a legkisebbektől a nyugdíjasokig, valamennyi korosztálynak kínál programokat.  Ebben a közegben várja kicsi és nagy látogatóit a Somogyi-könyvtár üzemeltetésében az Agóra Gyermekkuckó.