2012. augusztus 31., péntek

Megújult a tiszaszigeti Mélypont emlékhely


A Tiszasziget mellett található Mélypont emlékhely néhány éve közel 7 millió forintból újult meg.
A Délmagyarország tudósítása szerint „egyre kevesebbet foglalkoznak a hellyel”, így az lepusztult, tönkrement. Egy baráti társaság azonban ingyen munkával, saját pénzből és a falu anyagi segítségével rendbe tette a területet.



Csákvári László és barátai hét éve, minden ősszel egy hétvégét a mélyponton töltenek, persze nem mély hangulatban. Amikor olvasták a híreket, azonnal felhívták Ferenczi Ferencet, a település alpolgármesterét és felajánlották a segítségüket az emlékhely rendbetételéhez.
„Nagyon örültünk, amikor Laciék jelentkeztek, mivel a falu lehetőségei igencsak beszűkültek”
 mondta az alpolgármester. „Minden segítségre szükségünk van, és ez a hely megérdemli a törődést.”
A tiszaszigeti önkormányzat közel 200 ezer forintot fordított a munkákra, a baráti társaság pedig mintegy 40 ezret költött el néhány nap alatt anyagra, eszközökre, festékekre. Tizenöt lelkes fiatal reggeltől késő délutánig csavarozott, ácsolt, festett, gyomlált. Kitisztították a kis dísztavat, a régi kerékpártároló megrongálódott nádtetejét cserépre cserélték, az emlékhely környezetében levágták a gazt.
„Azonnal felajánlottuk a segítségünket, amikor megtudtuk, hogy milyen állapotba került a terület” – mondta Csákvári László, aki „civilben” mentősként is az emberek segítségére siet. „Senkit sem kellett noszogatni, hogy jöjjön. Itt mindenki ingyen és önként dolgozik. Minden évben itt ünnepeljük a társaság tagjainak születésnapját, így természetes volt, hogy eljövünk ide dolgozni. A munka fáradalmait pedig egy szép környezetben tudjuk majd kipihenni. Ennyi mindenkinek jár, aki egész évben másokért dolgozik.”

Maradjon (sz)ép a Mélypont

A két napon át tartó munkálatok során megújult a széttöredezett kerítés, új léceket és festést kaptak a megrongált padok, asztalok. Megtisztult az emlékhely környezete is, hogy méltóképpen fogadhassa az idelátogatókat. Persze a társaság nem csak most törődik a mélyponttal, továbbra is segítik a települést.
„Arra kérjük azokat, akik ide kilátogatnak, vigyázzanak a területre” – hangsúlyozta Csákvári László. „Érezze mindenki magáénak, ne rongálja, ne törje szét a berendezéseket, hiszen nemcsak nekünk fontos ez a hely, hanem az országnak is az.”
A munka végeztével még arról is gondoskodtak, hogy a kopjafára és az emlékkőre új nemzetiszínű szalag kerüljön.
„Mindenkit szívesen látunk” – emelte ki Ferenczi Ferenc tiszaszigeti alpolgármester. „Bárki telefonálhat a polgármesteri hivatalba, kinyitjuk a vizesblokkot, sőt még el is kalauzolom a vendégeket, mesélek a településről és a környék látnivalóiról. Remélem, a most elvégzett munka mások számára is szebbé tette a Mélypont emlékhelyet, és a jövőben jobban fognak majd rá vigyázni.”