2012. szeptember 14., péntek

Aranytűvel tüntették ki Trogmayer Ottót


A Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatójának a Kultúrpalota könyvtárában adták át az International Panorama Council (Nemzetközi Panoráma Tanács) Aranytű kitüntetését, melyet a szervezet létrehozásában végzett tevékenységéért ítéltek oda.


A rangos kitüntetést a szervezet képviseletében a svájci Damien M. Widmer – a szervezet társalapítója, kincstárnoka és egykori elnöke, aki korábban a Bourbaki Panoráma igazgatósági tagja is volt – adta át.



Európai gyökerű fa

„Húsz évvel ezelőtt közösen ültettünk el egy magot, melyből egy európai gyökerű fa nőtt ki” – emelte ki beszédében az IPC kincstárnoka. „A fa ágai mára a világ minden országába kinyúlnak. Az 1992-es alapításkor Trogmayer Ottó segítségével hat európai panoráma képviselője fogott össze Szegeden, hogy megóvják ezeket a csodálatos képeket. A most átadott aranytű a hálánkat jelképezi, mellyel meg szeretnénk köszönni mindazt a munkát, melyet a szervezet létrehozásában és a képek védelmében tett. A kitüntetést kissé későn, de nem túl későn tudtuk átadni.”

A Nemzetközi Panoráma Tanács (IPC)

Az International Panorama Council-t 1992-ben alapították Szegeden, melynek örökös tiszteletbeli elnöke Trogmayer Ottó. Az IPC-ben mintegy 250 múzeumi szakember – igazgatók, művészek, restaurátorok – dolgoznak, akik a világ panorámafestményeinek megőrzésével, ápolásával, a panorámafestészet terjesztésével, a képek megismertetéséért dolgoznak.
A szervezett legfőbb célja, hogy szakmailag elősegítse, valamint ösztönözze a történelmi és modern panorámaképek világméretű kutatását, megmentését, megőrzését. Az IPC arra is törekszik, hogy a legértékesebb történelmi panorámák felkerüljenek az UNESCO Világörökségének listájára. Ennek a munkának első lépcsőjeként 2008 júliusában a belga Waterloo Panorámáról adtak be javaslatot a világszervezetnek.

Trogmayer Ottóval készített hosszabb interjúnkat, melyben a szervezetről, a Feszty körképről és életútjáról beszél – hamarosan a Szeged Panoráma oldalain olvashatják.