2012. szeptember 17., hétfő

Az Éles Kéziabda Iskolában folytatják a Vörösmartys lányok


Éles Kézilabda SE Szegeden

Idén tavasszal a Gyöngyösön megrendezett ERIMA Kézilabda Gyermekbajnokság U9 korosztályának (2002) idei országos döntőjében a szegedi Vörösmarty Általános Iskola leánycsapata a negyedik helyen végzett, melyről a SZEGEDma.hu is beszámolt. A kiemelkedő eredmény után 13 lány szülei úgy döntöttek, hogy a szakmai fejlődés érdekében felkeresik a Fotex-Veszprém legendás játékosát, Éles Józsefet, akinek vezetésével Veszprémben kézilabdasuli működik. Az elmúlt héten Szeged járt sportvezetővel a szegedi csapatról, és a további tervekről beszélgettünk.


– Sokat támadnak benneteket, hogy elviszitek a gyerekeket különböző városokból.

Éles József
– Ezt a vádat szeretném egy kicsit elhessegetni magunkról. Most, innen Szegedről egy komplett lánycsapat szülei kerestek meg bennünket, mi lenne, ha bejönnének hozzánk és a mi szakmai munkánkat folytatnák, velünk együtt. Ugyan 400 kilométer a távolság a két város között, azonban én láttam a játékukat. Rendkívül tehetséges kislányoknak tartom őket, ráadásul külön öröm számomra, hogy egy olyan városból, mint Szeged, ahol fénykoromban a legnagyobb csatáimat vívtam, a mi nevünkkel a szárnyaink alá tudunk venni egy csapatot.

– Milyen néven fog működni a csapat?

– Ugyanúgy Éles Kézilabda SE lesz a név. Megpróbáltuk a város nevét is belevinni, de sajnos a pályázati rendszer ezt nem teszi lehetővé. De ezt szerintem senki nem bánja, sőt abban is bízunk, hogy egyre többen fognak majd csatlakozni hozzánk.
Mi lesz az a munka, ami a csapat, a lányok fejlődését jobban elő fogja segíteni?
Úgy gondolom, hogy itt, Szegeden Arany Zoltán személyében megtaláltuk azt az edzőt, aki már remekül dolgozott az utánpótlásban és jól is lehet vele együttműködni. Természetesen mi rendszeresen eljövünk Szegedre és kontroláljuk az edzésmunkát. Így nem az lesz, hogy csak önmaguk versenyeznek és mi semmit nem gondoskodunk róluk. Viszont a szülőknek is nagyon nagy lesz a felelőssége, hogy mennyire tudják azt az utaztatást bevállalni, ami ehhez a munkához szükséges. Ugyanis minden második héten szeretnének eljönni Veszprémbe, és legalább két-három edzésen részt venni a mi 2002-es, 2003-as csapatainkkal, akikről tudni kell, hogy az országban nagyon erősnek számítanak. Szerintem ez a lányoknak egy nagyon nagy lehetőség, és láttam is, ahogy csillogott a szemük, amikor megtudták, hogy velünk fognak a továbbiakban együtt dolgozni. Ez pedig mindenképpen egy új motivációt, egy újabb lökést ad majd nekik.

– Anyagilag és eszközökkel hogyan fogjátok a csapatot támogatni, ellátni?

– A mezeket, melegítőket mi biztosítjuk, és mind a hazai, mind pedig a nemzetközi versenyekre szóló nevezési díjat, illetve a lányok utaztatását, szállásköltségét is szintén az Éles Kézilabda SE fogja állni. Persze a szülőkre a csatlakozással egy picit nagyobb teher fog hárulni, mert a két város közötti távolság, illetve a saját utazási és szállásköltségük nincs benne a keretben.
Az új sporttámogatási törvénnyel nagyobbak lettek a lehetőségeitek?
Egyértelműen drasztikus emelkedést tapasztaltunk ezen a téren. A mi klubunk gyakorlatilag elkényezteti a gyerekeket, olyan szerekkel dolgoznak, olyan szerelésben játszanak, olyan helyen alszanak, ami már lehet, hogy túlzásnak tűnhet. De én úgy érzem, mindent meg kell tegyünk azért, hogy ők csak a játékra tudjanak figyelni. Ez a törődés persze visszajön. Most már a szegedi lányokkal együtt közel kétszáz gyerekkel foglalkozunk, és mindegyik, egytől egyig meghálálja nekünk azt a bizalmat, amit feléjük adunk. Mindenki a maga módján dolgozik: van aki nagyon erősen, van aki nem annyira, de megpróbálja. Én nagyon bízom abban, hogy sokáig fenn fog maradni ez a fajta finanszírozás.

– Milyen szakmai fejlődés áll a lányok előtt?

– Ez a legjobban formálható korosztály, itt alapozzák meg azt, ami majd később 15-18 éves korukban kell. Ha most a mozdulatokat, a futást, a lövőtechnikát, az indulócseleket nem úgy tanulják meg, ahogyan elvileg a világon bárki csinálja, akkor nagyon le fog maradni a többiekhez képest. Én azért vagyok büszke a veszprémi kézilabdasulinkra, amit három év alatt építettünk fel, hogy olyan edzőkkel dolgozhatunk, akik valóban jártasak a kézilabdában, vagy kéziztek, vagy még aktívan játszanak. Így minden mozdulatot, dobócselt, leforgást tökéletesen tudnak és a gyerekeknek át is tudják adni ezeket a fortélyokat. És ha ez a módszer párosul azzal a munkával, ami itt Szegeden elkezdődött, akkor szerintem a kislányok egy éven belül fantasztikusan fognak játszani.


– Egyben tartható a későbbiekben is ez a csapat?

– Azt tudni kell, hogy 2002-es születésű gyerekekről van szó. Lesznek köztük olyanok, akik elérik azt, amit mi szeretnénk,  lesznek akik félúton abbahagyják, lesznek olyanok, akikkel hiába próbálkozunk, nem fognak jobbak lenni. Most persze mindenképpen azt szeretnénk, ha együtt tudnánk a gyerekeket tartani. Sőt az is elképzelhető, hogy jönnek majd hozzánk többen is, vagy épp elmennek tőlünk. A cél most az, hogy együtt tartsuk, versenyeztessük őket és megfogjuk a kezüket azon az úton, ami a sikeres kézilabdázás felé vezet.

– Szakmailag most mit látsz ebben a csapatban?

– Én láttam őket Veszprémben játszani, de ott még nagyon megilletődöttek voltak és simán kikaptak. Azonban véleményem szerint az egyik legjobb csapat, ugyanis országos döntőben a negyedikek voltak, azt a mérkőzésüket kimondottan élvezet volt nézni. Csak pár buta technikai hibával maradtak le a döntőről. Úgy gondolom, ha együtt tudnak majd edzeni a fiainkkal és a szülők is komolyan gondolják, nem lesz nekik teher az utazás, akkor jövőre meglepetést is okozhat a csapat.



A szegedi tizenhárom

A májusi tornán országos negyedik helyezést elért teljes csapat persze nem marad majd szegedi támogató nélkül. Eddig is sok esetben segítették őket különböző cégek, most egy új partner a Bakay Nándor utca 10. alatt Szertár Sport Bolt  támogatja a „szegedi tizenhármakat”.
És hogy ne csak ez a mágikus létszám maradjon meg, a továbbiakban is várják azoknak a lányoknak és szüleiknek a jelentkezését, akik szeretnének kézilabdázni. Az érdeklődők Hajdu Zoltánt kereshetik, a 20/33-05-787-es telefonszámon.
Illés Tibor

Az Éles Kézilabda Iskola weboldala