2012. szeptember 5., szerda

Százszorszépre vár a szegedi AGÓRA

Befejeződtek az építési munkálatok a Szent-Györgyi Albert AGÓRÁ-ban. A tervezők – Báger András és Helmle Csaba – vezetésével a sajtó munkatársainak szerveztek épületbejárást, ahol a résztvevők megismerkedhettek az AGÓRA környezettudatos megoldásaival is.


Az AGÓRÁ-ban rendkívül korszerű építészeti megoldásokkal találkozhatunk: a hűtést és a fűtést főként napkollektoros és hőszivattyús megoldásokkal biztosítják, az elektromos áram egy részét pedig napelemek szolgáltatják. Az épület mellett elhelyezkedő klímatorony azon túl, hogy a zárt tömbbelsőből kimagasodva hirdeti az intézmény jelenlétét, a nyári időszakban egyfajta természetes hűtő, szellőző építményként funkcionál.

A tudomány nyitott szentélye

Klímatorony
A szegediek által elnevezett Szent-Györgyi Albert AGÓRA új tudományos és kulturális központja lesz Szegednek, hiszen ebbe a létesítménybe teszi át székhelyét a Százszorszép Gyermekház, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által gondozott – eddig az öthalmi úti volt szovjet laktanyában őrzött – méltán világhírű informatikatörténeti gyűjtemény. Továbbá itt alakítják ki a Szegedi Tudományegyetem Informatorium nevű interaktív kiállító terét és a Szegedi Biológiai Központ (SZBK) látványlaboratóriumát is. A létesítményt várhatóan 2013-ban vehetik birtokba a tudomány és a kultúra kedvelői. A Szent-Györgyi Albert AGÓRA kivitelezését a KÉSZ Építő Zrt. végzi.

A Százszorszépben már elindult a visszaszámlálás

Orbán Hédi
A Százszorszép Gyermekház jelenleg még a Kálvin téren, egy 110 éves épületben működik. A külső szemlélő számára ugyan nem látszik, de a falak összesen 1800 négyzetmétert rejtenek, amit az intézmény már teljesen kinőtt. Minden helyiségben, minden kis lukban foglalkozásokat tartanak, csoportok, szakkörök dolgoznak. Ezért is várják már az új épületbe, az AGÓRÁ-ba való költözést.
„Nagyon fontos elmondanom, hogy a tervezés első pillanatától kezdve mindenről kikérték a majdani lakóknak, a használóknak a véleményét" – hangsúlyozta Orbán Hédi, a Százszorszép Gyermekház vezetője. „A tervezés első pillanatától kezdve konzultáltunk a tánctermeket, a mosdókat, a folyosókat, a játékszigetet illetően, a termek oszthatóságának, a hangszigetelésnek és rengeteg más kérdés tekintetében. Most látjuk azt, hogy milyen szép lesz az épület, és nagyon várjuk már a mielőbbi beköltözést is. Szeretnénk, ha 2012 decemberét már ebben az épületben kezdhetnénk.”
Nagyelőadó az AGÓRÁ-ban

Négyéves álom

A mielőbbi költözéshez persze szükségesek az engedélyek, a partnerek, és a dolgozók segítsége is, hiszen az informatikatörténeti gyűjtemény átköltöztetése például 6-8 hetet vesz igénybe.
„Minden kollégánk a takarítóktól kezdve az ide újonnan felvett műszaki szakemberig kihívásnak tekinti a dolgot” – mondta az igazgató asszony. „A Kálvin téri épületünkben most úgy dolgozunk, és a beköltözést is úgy képzeljük el, hogy egyik héten még ott, a másikon pedig már itt, az AGÓRA helyiségeibe jöhetnek a gyerekek és a látogatók.”
Szeretnék, ha a mostani napi 4-500 fő az új kulturális központba is eljönne, és élettel töltené meg az AGÓRÁ-t. Persze ehhez megfelelő szakembergárda szükséges. A jelenlegihez képest duplájára bővül a létszám, a mostani 14 fős csapat 31 főre bővül, a külsős munkatársak pedig 50-60 fővel fognak majd részt venni a munkában. Ezeknek az embereknek egy része a szakköri munkában dolgozik, de a kórusok – Bartók Béla női kar, az Ifjú Zenebarátok Kórusa – is jelentős számban képviseltetik magukat.
„2008 július elején hangzott el először, hogy Szegeden AGÓRA Pólus épül” – emlékezett vissza Orbán Hédi. „Akkor tudhattuk meg azt is, hogy a Százszorszép Gyermekház is ide költözik. Azóta együtt fekszem és kelek a gondolattal, több mint négy éve. De mindjárt itt leszünk, hamarosan költözünk...”

Az AGÓRA projekt keretében megépülő Szent-Györgyi Albert AGÓRA Intézményt a kedvezményezett Szeged Megyei Jogú
Város Önkormányzata az alábbi európai uniós pályázatok segítségével valósítja meg:
„AGÓRA SZEGED PÓLUS – A KÖZMŰVELŐDÉS SZOLGÁLATÁBAN”
(TIOP-1.3.3.-08/2-2009-0007., ERFA támogatás összege: 1.562.390.000 Ft);
„SZEGED AGÓRA PÓLUS HŐ ÉS HŰTÉSI IGÉNYEINEK KIELÉGÍTÉSE MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKKAL”
(KEOP-4.2.0./B-09-2009-0032., ERFA támogatás összege: 77.899.970 Ft);
„SZEGED AGÓRA PÓLUS VILLAMOS ENERGIA IGÉNYÉNEK KIELÉGÍTÉSE NAPENERGIÁVAL”
(KEOP-4.4.0./A-09-2009-0017., ERFA támogatás összege: 8.395.080 Ft)


Az AGÓRA – sajtóbejárás



AGÓRA Szeged