2012. szeptember 26., szerda

Tappancs pályázati program a felelős állattartásért – Az ivartalanítás


A Tappancs Állatvédő Alapítvány tíz éves fennállása során első alkalommal kapott állatvédelemre támogatást. Több esetben jutottak már pályázati pénzhez, de ez inkább közösségépítő, vagy épp a fiataloknak hasznos tevékenységekre szólt. Ebből a támogatásból is kiderült számukra, hogy már látja a kormányzat, hogy egyre elviselhetetlenebb az a helyzet, mely a kóbor állatok – főleg a kutyák és a macskák – körül zajlik.

Egyre kevésbé tudják elviselni és főleg elfogadni az emberek az ebrendészeti rendszert, mely alapján egy kóborrá vált állatot egy bizonyos idő után elaltathatnak, mert már nincs hová őket odaadni, örökbeadni, a gazdához kerülésükre esély sincs.



Új program – ivartalanítás a humánus megoldás

A megelőzés az, amelyik egyedüliként és a leghumánusabban tudja ezt a problémát orvosolni.
„Nagyon sok emberhez eljutott a pályázatunk adta lehetőség során az információ” – mondta el a Szeged Panorámának Farkas Gabriella, a Tappancs Állatvédő Alapítvány elnöke. „Mintegy 13 ezer családot tudtunk megszólítani Szeged környéki, illetve külterületi településeken. Az a tapasztalatunk, hogy a legtöbb számban itt születnek nem várt módon az állatok.”
Ezeken a területeken – Béketelepen, Dorozsmán, Baktón, Ballagi tón, Szőregen és Deszken – a tapasztalat szerint a legóvatosabb állattartás mellet is gyakran elszökhet a kutya vagy a macska. Itt osztották a szórólapjukat, tájékoztatójukat, melyben az ivartalanításra hívták fel a lakosok figyelmét.
„Öt alkalommal települtünk ki, és biztosítottunk arra lehetőséget, hogy a gazdák ingyenesen ivartalaníthassák az állatokat” – emelte ki a program lényegét az elnökasszony. „A pályázat keretein belül 35 ilyen ivartalanításra volt lehetőségünk, de 120-an jelentkeztek rá.”

Fél pályázatnyi pénz, kedvezőbb beavatkozási ár

Ugyan a kért pályázati összeget a felére csökkentették, mégis a szemléletformáló hatását óriásira értékelte az alapítvány. A túljelentkezést tapasztalva úgy gondolták, hogy kiválasztanak olyan 35 olyan kutyát, akinek a gazdája szemmel láthatóan nehéz helyzetben volt, köztük hajléktalanokat, kiskerteket szívességből használó, lakcím nélkülieket. A többieket értesítették, hogy hatezer forint térítés ellenében az ivartalanítást, a mikrochippezést és a regisztrációt is elvégzik.
„Állatorvostól függ egyébként az ivartalanítás ára, mivel egyrészt szabadáras beavatkozásról van szó, másrészt pedig nagyban függ az állat fajtájától, testsúlyától” – érzékeltette a pályázat nyújtotta kedvező lehetőséget Farkas Gabriella. „Egy-egy beavatkozás ára 15-50 ezer forint között is mozoghat.”
A Tappancs Alapítvány – szűkös kereteik ellenére – igyekszik mindig ivartalanítási akciókat, kampányokat szervezni, hiszen sokan ezt az összeget nem tudják előteremteni. Ezért volt számukra nagy segítség a pályázat is.
„Szerettük volna megértetni az emberekkel, hogy sokkal olcsóbb még így is, ha ivartalanítják az állatokat, mintha a nem várt szaporulattal kellene valamit kezdeni” – hangsúlyozta az alapítvány elnöke. „A felnevelt és esetleg örökbeadott kutyák akár 20-30 ezer forintba is bele kerülhetnek, hiszen az oltások, a mikrochippezés tetemes összeget emészthet fel.”


Mind a kettő nagyon akarja

A kutyáknál évente két alkalom az, amikor a nőstény állat is hajlandó a nászba „belemenni”, de akkor felbolydul a kutyatársadalom. Nincs az a kerítés, lánc, póráz, ami útjukat állná, szökik a fiú, de szökik a lány is. Nagyon sok kóbor kutya úgy keletkezik, hogy hajtja a vére, elszökik otthonról, és mire a dolog után magához tér, már nem tudja, hogy hol is van, nem talál haza. Ha ezt még tetézi az is, hogy a gazdája nem keresi, előfordulhat, hogy végleg elveszik a kutya, befogják, esetleg elaltatják.
„Ezt egyrészt az állatbarátok nyilván nem igazán szeretik, másrészt balesetveszélyes is” – ecsetelte a helyzet komolyságát Gabriella. „Akár a gyerekekre nézve, akár a gépkocsivezetőkre tekintve problémaforrás, hiszen a kutya nem az utcára való.”


Mikrochippet minden kutyába!

A Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás kiírása kikötötte, hogy regisztráció nélkül nem lehet ivartalanításra pályázni, mivel egyrészt nyomonkövethetővé válik a beavatkozás ténye, másrészt a jövő év első napjától kötelezővé váló chip beültetés is elvégzésre kerül.
„Azt próbáljuk tudatosítani az emberekben, hogy manapság a kutyatartás már nem olyan egyszerű dolog” – emelte ki az elnökasszony. „Sokan még mindig úgy gondolják, ha van otthon egy fél tányér leves meg egy kis kenyérmaradék, akkor elvan a kutya. Komoly felelősség és költségek is szükségesek a felelős állattartáshoz. Ha valaki csak azért tart kutyát, hogy jelezzen, jobban jár, ha riasztót szereltet fel.”
A Magyar Állatorvosi Kamara által üzemeltetett Kisállat Nyilvántartó Rendszer petvetdata.hu weboldalán – mely a mikrochipes állatazonosítóval vagy EU-s állatútlevéllel rendelkező kisállatok nyilvántartására szolgál – lehet ellenőrizni, hogy van-e már chip az állatban. Az oldalra adatokat bevinni és azokat részletesen lekérdezni, módosítani csak azok az állatorvosok tudnak, akiknek ehhez belépési jogosultsága van. Azonban amennyiben tudomása szerint egy állatba korábban már mikrochipet helyeztek be, és ellenőrizni szeretné, hogy annak száma benne van-e már a rendszerben, a nyilvános keresőben ezt megteheti.


A következő részben: Az ivartalanítás állatorvosi szemmel

Tappancs Állatvédő Alapítvány – Állatok mentése Szegeden és környékén
Adószám: 18469453-1-06 – Számlaszám UniCredit Bank 10918001-00000019-48600008
Információ, kutyás várólista: +36 70/380-9922 (8-20 óra között)
Kutyamenhely (csak kutya örökbefogadás): +36 70/380-6966, 62/415-415 (7-15 óra között)
Cicák közvetítése: +36 70/380-2281 (8-20 óra között)
Tappancs Állatvédelmi Őrszolgálat: +36 70/331-9980 (8-20 óra között)
Levelezési cím: 6706 Szeged, 6. Posta (Pf. 52.)