2012. november 12., hétfő

Napfogyatkozásra ébredhetnek... Ausztráliában

Az év leglátványosabb csillagászati jelenségét, a november 14-i teljes napfogyatkozást csak Ausztráliából lehet megfigyelni – írja a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja –, így magyar észlelők számára nem volt könnyű megszervezni a csodálatos égi színjáték megtekintését.







Mégis két kisebb magyar napfogyatkozás-expedíció indult el a trópusi Észak-Queensland központja, a százezres Cairns felé, köztük több szegedi kötődésű csillagásszal.

ÉLŐ közvetítés a napfogyatkozás helyszínéről

Video streaming by Ustream

Munkával dicsérd a napfogyatkozást!

A társaság két „tudós” tagja, Kiss László – aki azt SZTE-n végzett – és Szabó Róbert már jóval előbb megérkezett Sydney-be, ahol a helyi asztroszeizmológusokkal együttműködésben a Kepler-űrtávcső adatain dolgozva küzdték le a 10 órás időkülönbség által okozott nehézségeket.
Október-november ugyan formálisan már az ausztrál „tavasz” időszaka, Sydney-ben azonban ez még csak annyit jelent, hogy rendkívül változékony az időjárás, egyik nap 30 fokban izzadnak az emberek, másnap pedig viharos széllel és 17 fokkal érkeznek az Antarktisz irányából a sarkvidéki hideg légtömegek. A vegetáció azonban mutatja, hogy kopogtat a nyár a déli féltekén.

Ausztráliából Ausztráliába Japánba kell indulni?

Cairns-be repülőjegyet kapni már hetek óta nem lehetett, ezért a kis csapat sem bízta véletlenre az utazást: a november 8-i érkezéshez márciusban lefoglalták az egyik helyi fapados légitársaságnál a jegyeket, szállásuk helyszíneként pedig kiválasztották a Palm Cove nevű üdülőfalut, Cairns központjától 20 km-re északra. A közlekedési nehézségek áthidalásához autót béreltek, s így reményeik szerint felhőkkel súlyosbított helyzetben akár a derült felé való menekülés is megvalósítható a kritikus reggelen.
A november 8-i induláskor enyhén meglepve vették tudomásul Sydney-ben, hogy tulajdonképpen egy oszakai járatra szól a jegyünk, hiszen a gép valójában Japán felé tartó útján Cairnsben is leszáll. A reptér épületét elhagyva a 30 fokos napsütés, a párás trópusi levegő, illetve a függőleges oszlopoknak a milliméterekben mérhető árnyéka jelezte, hogy végre igazi nyárba érkeztek.



Magyar amatőrcsillagászok a kenguruk földjén

A másik magyar expedíció is megérkezett a teljes napfogyatkozás megfigyelésére Ausztráliába – köztük Brlás Pállal, aki szintén szegedi – a Budapest–London–Szingapúr (tankolás)–Melbourne–Cairns útvonalon jutott el a helyszínre. Mintegy 28 órát töltve három repülőgépen és néhány órát szundikálva fáradtan, de szinte percnyi pontossággal értek a cairns-i szállásukra mellbevágó fülledtségben.
Három észlelési helyszín jön szóba a csapatnak (Cairns, Mt. Carbine, Mt. Mareeba). A napfogyatkozás a tengerparton lesz a leghosszabb Oak Beach-nél, de kiválóan látszik a jelenség majd Cairns és Port Douglas közötti üdülő vonalon. Egész Cairns-ben nincs már bérelhető autó, szállás már márciusban is nehezen akadt. Érkezéskor rémisztő időjárási helyzetkép fogadta a csapatot , de vasárnap reggelre már gyönyörű felhőtlen lett az ég.