2012. november 13., kedd

Újabb Munkácsy képek a Móra múzeumban

A Golgota visszatért Debrecenbe

A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt „kistestvérei”, valamint egy frissen felbukkant tájkép érkezik a Móra Ferenc Múzeum Munkácsy-kiállítására.





A monumentális Golgota június óta Szeged vendége volt. A képet és a Munkácsy-tárlatot a nyitás óta több mint negyvenezren tekintették már meg. A kiállítás megnyitása óta számos új alkotással lepte meg Pákh Imre műgyűjtő a szegedi közönséget. Ezúttal a Golgota helyére is új képek kerülnek. A trilógia első két részének redukciója mellett egy újabb, hazánkban eddig még nem bemutatott miniatűr kép veszi át a Golgota helyét a Kultúrpalotában.


Debrecenben újra együtt a trilógia

Vasárnap este „bontották” le Munkácsy Golgotáját a szakemberek, majd hétfőn a reggeli órákban feltekercselve kamionba rakták, hogy ismét elfoglalja helyét Debrecenben. Ezzel a Déri múzeumban ismét teljessé vált a trilógia. A Golgota két évig volt távol: előbb Pécsett, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében láthatták az érdeklődők, majd Budapesten, Bécsben és Szegeden állították ki a Munkácsy Alapítvány tulajdonában lévő alkotást.
A debreceni Déri Múzeumban a Golgota 2016-ig, a kanadai Hamilton Galéria tulajdonában lévő Krisztus Pilátus előtt című kép pedig 2014-ig van tartós letétben Az Ecce Homo a város tulajdona, így legalább két évig ismét együtt lesz látható a trilógia Debrecenben – ahogyan az már látható az Index.hu képein.


Virtuálisan Szegeden marad a Golgota

A páratlan alkotást fizikailag utoljára láthatták a szegediek, azonban virtuálisan továbbra is megtekinthető lesz. A korábbi virtuális Csontváry-kiállításhoz hasonlóan Munkácsy műveinek digitalizálása is elkezdődött. Elsőként természetesen a Golgota került sorra, hogy egy speciális eljárás során a kép óriási felbontású, 660 megapixeles digitális változata készüljön el.

(virtuális túra részlet – katt IDE)

Krisztus redukciók a Móra múzeumban

Munkácsy Mihály monumentális műve, a Golgota hétfőn elhagyta Szegedet, a város azonban nem marad Krisztus-trilógia nélkül: december 15-ig a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota kisebb méretű változatait is láthatják majd a látogatók a Munkácsy-kiállításon.
A két redukció mellett egy újabb friss szerzeményt is megtekinthetnek hamarosan az érdeklődők: a Tájkép című, 1880-as években készült miniatűr műremeket a gyűjtő, Pákh Imre nemrégiben vásárolta meg. Ezekkel a képekkel együtt a nyitás óra összesen hat Munkácsy-alkotással gazdagodott a Móra Ferenc Múzeum kiállítása.

Rekordot döntött a Munkácsy-kiállítás

Soha nem volt még ennyi látogatója időszaki kiállításnak a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: a Munkácsy-tárlat november 13-án átlépte a 42 ezres határt. Az intézményben az elmúlt évek során több nagysikerű kiállítást rendeztek, melyek a dél-alföldi régió kiemelt kulturális eseményeivé váltak. Dalít és Csontváryt megelőzve a rekordot a 2006-os Munkácsy-tárlat tartotta 42 ezres látogatottsággal – eddig. November 13-án ugyanis átlépte a 42 001. látogató is a meghosszabbított Munkácsy-kiállítás ajtaját.
A tárlat a megnyitása óta immár hat Munkácsy-festménnyel bővült, az igazi kuriózumnak számító alkotások mellett az érdeklődők a festőóriás ujjlenyomatát is megtekinthetik az egyik frissen érkezett remekművön. A múzeum szakemberei bíznak abban, hogy a látogatottság a december 16-i zárásig jelentősen növekedni fog, ezért további akciókkal és meglepetésekkel készülnek az előttük álló bő egy hónapra.