2013. január 6., vasárnap

Hrisztos se rodi! Vo istinu rodi! – szerb ortodox karácsonyi mise Szegeden

Január 6-án, este ünneplik Krisztus világrajöttét a szerb ortodoxok és ekkor tartják ünnepi szentmiséjüket is. A szegedi szerb közösség a hagyományokhoz híven a Dóm téri templomukban gyűlt össze, hogy megemlékezzen a Megváltó születéséről.






A hagyományos szerb ortodox misét követően – melyen tiszteletét tette Kondé Lajos, a római katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke is – Kaplan Pavle parochus vezetésével a mintegy 150 hívő megkerülte a templomot, és a bandjak tűze előtt emlékezett a Megváltó születéséről.

„Krisztus megszületett! Valóban megszületett!”

„Krisztus azért jött el az emberek közé, hogy őket is átistenítse, átlényegítse, és elhozza nekik azt, amire minden teremtett lény vár, az örök életet” – mondta a bandjak tűzénél Pavle atya. „Itt a karácsonyi tűz körül, a bandjak, a virrasztás fája szentelésekor, örülvén annak, hogy Krisztus áldása révén ennyien vagyunk megoszthatjuk nemcsak a tűz melegét, hanem az örömét is. Úgy tesszük ezt, ahogy valamikor a betlehemi pásztorok is összegyűltek és örültek, hallván az angyalok üzenetét, hogy megszületett a Megváltó.”


Betlehemesek a szerb templomban

Ez a mostani karácsonyi ünnepi mise különleges volt a közösség életében, mert hosszú idő óta – hagyományteremtő szándékkal – először mutattak be gyermekek betlehemes játékot a szertartást követően. A dél-szerbiai vidéken nem ismerik ezt a szokást, de főleg Vajdaságban és a magyarországi szerbek között jónéhány verzióját tartják meg.
„Én hat-hét változatát ismerem ennek a betlehemesnek” – emelte ki Pavle atya. „Így remélem sokáig nem fogjuk majd megunni a gyermekek előadását.”
A szentmisét és a templomi áldást követően a hívek a parókiára mentek, ahol böjti meglepetéssel, vendégasztallal várták őket rajta nemcsak pogácsával, hanem forralt borral és a különleges szerb specialitással, a sumadiai teával, azaz forralt pálinkával.